•• Povinné označovanie výživových údajov na obale potravín ••
Od 13. decembra 2016 vstúpila do platnosti povinnosť pre všetkých výrobcov potravín informovať spotrebiteľov o výživovej hodnote potraviny, uvedením povinných údajov na obale potraviny. Spotrebitelia sa tak pri výbere potraviny môžu rozhodovať ako údajom o výživovej hodnote, tak aj údajmi o množstve bielkovín, sacharidov a tukov, najdôležitejších organických látok podieľajúcich sa na stavbe živých organizmov.
Do 13. decembra 2016 bolo uvádzanie výživových hodnôt dobrovoľné. Povinnosť bola naviazaná iba na výrobky, u ktorých sa uvádzalo nejaké výživové alebo zdravotné tvrdenie (napr. obsah vitamínov a minerálnych látok a pod.). Od uvedeného dátumu však platí povinnosť uvádzať sedem údajov o výživovej hodnote potravín:
Údaje musia byť uvedené na viditeľnom mieste v tabuľke, alebo v prípade nedostatku miesta, v rade za sebou.
Týchto základných sedem povinných údajov môžu výrobcovia doplniť údajmi o mononenasýtených mastných kyselinách, polynenasýtených mastných kyselinách, alkoholických cukroch, škrobe, vláknine, vitamínoch a minerálnych látkach ak sú vo výrobku vo významných množstvách.
Potraviny, ktoré boli uvedené na trh pred 16. decembrom 2016 a nie sú označené údajmi o výživovej hodnote potraviny, môžu byť predávané do vypredania zásob. Vzhľadom k rôznej dĺžke trvanlivosti niektorých potravín sa tak môžeme s potravinami bez výživových údajov stretnúť ešte aj dnes.
Pre niektoré potraviny povinnosť uvádzať výživové údaje neplatí. Výnimkou sú napríklad:
Výživové údaje nemusia uvádzať ani výrobcovia, ktorí potraviny vyrábajú v malom množstve a predávajú ich sami priamo konečnému spotrebiteľovi alebo prostredníctvom miestneho maloobchodu.
Na stiahnutie:
Podporný materiál
POVINNÉ OZNAČOVANIE VÝŽIVOVÝCH ÚDAJOV NA OBALE POTRAVÍN.pdf